22 Mayıs 2012, 01:48:29
ARAMA | İLETİŞİM | SİTE HARİTASI | RSS
'Lütfen giriş yapın veya üye olun.'

Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz

Yeni anketlerimiz çok yakında sizlerle birlikte olacak !...

Gönderen Konu: Windows Server 2003 Kurulumu  (Okunma sayısı 1378 defa)

MrPerFormance

• Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • Başarı Seviyesi +1/-0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 50
    • Profili Görüntüle
Windows Server 2003 Kurulumu
« : 02 Mayıs 2009, 12:46:44 »
Windows Server 2003 Kurulumu:
Windows Server 2003 ailesi kurulumu bir Windows Xp’ den pek farklı değildir. Windows Xp işletim sistemini kurmasını bilen birçok kişi masaüstü bir bilgisayar üzerinde kurulumu kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Ben kurulum için Windows Server 2003 ailesinin Enterprise Edition SP2 sürümünü kullandım.

Sırayla kurulum aşamalarını izleyelim;
Windows Server 2003 Enterprise Edition sürümlü cd sini takalım ve bilgisayarımını bu cd den boot edelim. (Boot etme işlemini bildiğinizi varsayıyorum)

Eğer bir SCSI kart üzerinde veya SATA portu üzerinde bir raid yapılandırmamız varsa bu yapılandırmaya ait donanım üreticisinin bize sunmuş olduğu sürücü diskini takıp F6 tuşuna basmalıyız. Çünkü ileride bu sürücüleri disketin içindeki bilgileri kopyalayacaktır. Eğer herhangi bir Raid yapılandırmanız yoksa bu ekranda herhangi bir tuşa basmadan bekleyiniz.

Automated System Recovery (ASR) : Sistem kurtarma konsoludur. Eğer daha önceden almış olduğunuz bir sistem yedeğiniz varsa ASR ile sisteminizi restore edebilirsiniz. Eğer yeni bir kurulum yapıyor iseniz bu ekranda herhangi bir tuşa basmadan bekleyiniz.

Sistemimizde onarılması gereken bölümler varsa R tuşuna basarak “Recovery Concole” a girebiliriz. Biz yeni bir kurulum yapacağımızdan “Enter” ile devam ediyoruz.

Bu ekranda microsoft yazılımı için lisans sözleşmesi yer alıyor ve kabul edip devam etmemiz için F8 tuşuna basmamız söyleniyor.

Lisans Sözleşmesi ekranından sonra makinemizdeki fiziksel diskler taranıyor ve hard diskimiz veya hard disklerimiz üzerindeki bölümlendirilmiş ve/veya bölümlendirilmemiş alanlar listeleniyor. Sistemimizi yeni yapılandırdığımız ve hard diskimizi yeni taktığımız için diskimiz bölümlendirlmemiş alan olarak görünmekte. Diskimizde herhangi bir bölümlendirme işlemi yapmayacağımızdan direkt “enter” ile devam ediyoruz.

Dosya sistemini NTFS olarak seçip devam ediyoruz. Formatlamanın hızlı olup olmadığı size kalmış. Hard diskiniz yeni ise tam format olarak adlandırdığımız yani içincü seçeneği seçerek devam edebilirsiniz.

Hard diskimiz seçtiğimiz dosya sisteminde biçimlendirilmekte.

Biçimlendirme bittikten sonra kur için gerekli dosyalar optik sürücümüzdeki Windows Server 2003 Enterprise Edition cd sinden hard diskimiz üzerine kopyalanmakta.

Kopyalama işlemi sonunda bilgisayarımız otomatik olarak yeniden başlatılıyor.

Sistem kendi yeniden başlattıktan sonra ilk Windows boot ekranı gelmekte. Artık görsel kuruluma geçeceğiz.

Bize kurulumun bitmesi için yaklaşık 39 dakika gibi bir süre biçilmiş. Bu süre bilgisayarımızın donanım özelliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Installing Devices bölümünde işletim sistemi var olan donanımları tarayıp sürücülerini yüklemeye çalışmakta. Bu bölümde ekrandan görüntü gidip gelebilir, faremiz kısa bir süre çalışmayabilir.

Sürücü tanımlama ve yükleme işleminden sonra “Bölge ve Dil Ayarları” menüsü karşılıyor. Burada “Costomize” ve “Details” sekmelerinden gerekli ayarları yapabiliriz.

Lisansımızı Kimin üzerine (muhtemelen şirket) aldıysak ünvanını yazıyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

Bizden Windows Server 2003 Enterprise Edition işletim sistemimizin lisans anahtarının girilmesi isteniyor. Lisans anahtarını doğru bir şekilde giriyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

Bu bölümde bizi lisans modu bölümü karşılıyor. Windows Server 2003 Enterprise Edition bizi iki lisans modu seçeneği ile karşılıyor. Server ailesi işletim sistemi 5’ er kullanıcılı lisans halinde satılmakta. Şirketimizde örneğin 68 kullanıcı varsa biz 70 kullanıcı lisansı almak zorundayız. Biz İlk seçeneği seçip kuruluma devam ediyoruz.

Lisanslama modunu seçtik ve diğer bölümde bilgisayarımız için bir isim belirlememiz istendi. Burada vereceğimiz isim çok önemli diyebiliriz. Kullanacağımız karakterlerin harflerden ve sayılardan aralarda sembol olmadan seçilmesine ve yazılmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü bu isim “Domain Controler” kurarken lazım olacak. Bilgisayarımız işin isim belirleyip girdikten sonra aşağıdaki kutucuklara “Administrator” kullanıcısı için parola belirlemeliyiz. Kuracağımız sistem bir server olduğu düşünülürse bu gerekli olacak. Daha sonrada belirlenebilmesi mümkün olsada şimdi belirlemekte yarar var. Seçecek olduğumuz şifrenin daha karmaşık bir yapıda olmasına özen göstermeliyiz. Güvenlik önemli!!

Tarih ve Zaman ayarları bölünde Ülkemize ait zaman dilimizi seçip tarih ve saati ayarladıktan sonra kuruluma devam edebiliriz.

Yükleme başlangıcında donanımlar taranıp yüklenirken eğer bilgisayarımızda takılı olan ethernet kartımızın sürücüsüde yüklendiyse burada network yapılandırması karşımıza gelecektir.

Network yapılandırması için iki seçenek sunulmuş. İster “Tpical Settings” yani standart ayarları seçerek ethenet kartımızın ortamda var olan bir DHCP server’ dan ip adresi almasını sağlayabiliriz.

Yada “Custom Settings” yani el ile yapılandırmayı seçerek network ayarlarımızı kendimiz yapabiliriz.

Ağ kartımızın ayarlarını yaptıktan sonra bizden bir çalışma alanı belirlememiz isteniyor. Sunucumuz bir iş alanının üyesi olacaksa “WORKGROUP” seçeneği ile devam edebiliriz. Fakat sunucumuz bir etki alanının üyesi olacaksa ikinci seçeneği seçerek etki alanı adını girerek devam edebiliriz.

Çalışma grubumuzu seçtikten sonra kuruluma devam edebiliriz. Burada dosyalar kopyalanıp genişletilmekte.

Yükleme işlemi tamamlanmakta

Start menüsü kısa yolları programları yüklenmekte.

Ayarlar kaydediliyor ve kur için geçici olarak oluşturulan dosyalara kaldırılıyor. Kaldırma işlemi sonunda sistem yeniden başlatma için hazırlanıyor. Kurulum işleminin yavaş yavaş sonuna geliyoruz.

İşletim sistemimiz son yapılandırma için yeniden başlatılıyor.

Sistemimiz yeniden başladı ve bizi bir güvenlik bölümü karşılıyor. Ctrl + Alt + Delelete kombinasyonu güvenlik için düşünülmüş bir yapılandırma. Başka bir yazımda sizlere bu yapılandırmanın amacını yazmak isterim.

Logon bölümünde Administrator kullanıcısı için belirlediğimiz şifremizi giriyoruz.

Şifre girdikten sonra işletim sistemi için son yapılandırmalar uygulanıyor.

Nihayet masaüstümüze ulaşabiliyoruz. Fakat bizi bir panel karşılıyor. Burada bizden sistemin güncelleştirmelerini yapmamız isteniyor. İstersek “Update this server” seçeneği ile hemen sistem günlemelerini yapabilir istersek “Configure automatic updating for this server” yani bu sunucu için otomatik güncelleme ayarlarını belirle seçeneği ile güncelleme zamanlarını belirleyebiliriz. Bir sunucu yönettiğimizi düşünürsek bu işi hemen yapmak daha mantıklı bir seçenek olacaktır.

“Manage your server” yani sunucunu yönet seçeneği ile sisteminize roller ekleyebilir ve/veya kaldırabilirsiniz.

Görüldüğü gibi Windows Server 2003’ ün Windows Xp kurulumundan birkaç detay haricinde kurulumunda farklılık yok. Umuyorum kurulum için gerekli bilgileri size en iyi şekilde aktarabilmişimdir.

emred07

• Kıdemli Üye
  • Başarı Seviyesi +11/-0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 466
    • Profili Görüntüle
Ynt: Windows Server 2003 Kurulumu
« Yanıtla #1 : 04 Mayıs 2009, 00:16:21 »
paylaşım için teşekkürler.Böyle paylaşımlarınızın devamını diliyorum.

Intel p.d.830 // Sapphire x800gto2 // Asus p5wd2-e pre. // Kingstone 667 512*2 // Seagate 300gb 7200.9 // Feel hurricAne II // Samsung sh-s203p sata // Samsung 793df // Tunçmatik 1200va // standart cpu ve vga soğutucu  // silverstone da750 güç kaynağı  // CoolerMaster 14cm led fan // Nbcool xl2 12cm
Sayfa: [1]
« önceki sonraki »